Pēc šīs grāmatas izlasīšanas es jūtos drošāk, man vairs nav bail - tā man teikušas daudzas māmiņas. Grāmata "Gaidības un radības ar prieku" ir mans sirdsdarbs. Tajā sirsnīgus padomus, kā atraisīt sevī dabas dotās spējas dzemdēt, sniedz vecmātes Dina Ceple un Rudīte Brūvere, Aija Mikova, kā arī psiholoģe Irēna Kondrāte, kas pēc pirmās profesijas arī ir vecmāte.

Es to rakstīju, būdama žurnāliste, iedvesmojusies par sievietes varēšanu dzemdībās kā mamma.

LASĪT TĀLĀK

 

  • Grāmatas pirmajā daļā savā pieredzē un zināšanās dalās Latvijas vecmātes — dabisko dzemdību atbalstītājas.

Viņas savā praksē bieži redz, kā grūtniecības laikā, topošos vecākus atbalstot un skaidrojot nesaprotamo vai biedējošo, bailes izaug par izpratni un mieru; kā sievietes elpa un mācīšanās uzticēties ķermenim kļūst labi sabiedrotie dzemdībās; kā vecmātes iedziļināšanās konkrētajā situācijā, līdzdzīvošana un atbalsts dod spēku, kad gribas teikt „es vairs nevaru” vai „es vairs negribu”; kā sieviete dzemdībās ne tikai fiziski, bet arī emocionāli izaug par māti.

  • Otrā daļa ir dokumentāla — tie ir vecāku dzemdību pieredzes stāsti.

Tajā varam emocionāli pārdzīvot līdzi mammu stāstiem — kā viņas sagaidīja dzemdības ar prieku, kāds bijis ceļš līdz tām ar prieku, dažam pirms tam gūstot arī skumju pieredzi.

„Nevajag dzemdības atstāt nejaušības ziņā, jo mazuļa piedzimšana ir viņa lielākais dzīves notikums un mammas lielākie dzīves svētki — visas pārējās dzimšanas dienas būs tikai dzimšanas atceras dienas,” aicina vecmāte Dina Ceple.

Ģimenei ir doti deviņi mēneši, lai sagatavotos sava bērniņa atnākšanai. Mēs varam izdarīt ļoti daudz, lai dzemdības notiktu mazulim un mammai saudzīgā veidā un lai radības atcerētos ar prieku, nevis mielēm.


Grāmatā iekļautie temati:


•    Likumsakarības, kas ietekmē dzemdību gaitu, sākot jau ar grūtniecības laiku, beidzot ar dzemdībām.
•    No pazīstamā uz nepazīstamo — kuras ierastas dzīves norises var palīdzēt mums saprast, kāda varētu būt mūsu reakcija dzemdībās, kā varētu dzemdības uztvert mierīgi, ar izpratni.
•    Kā izkopt intuīciju, un kā tā var palīdzēt pozitīvu dzemdību plānošanā.
•    Bailes, un kā tās pārvarēt.
•    Praktiski padomi labākai dzemdību norisei.
•    Vienkāršas meditācijas ar vizualizāciju, kas palīdz atslābināties un atvērties.
•    Vai mediķiem vienmēr ir taisnība, un kur sākas vecāku atbildība.
•    Gaidības un radības — ne tikai fiziska norise. Kas ar sievieti notiek dvēseliski grūtniecības un dzemdību laikā.



Atsauksmes par grāmatu


„Šī grāmata liek domāt pašam. Tā palīdz radīt uzticēšanos sevī. Es pievienojos savām mammām, kuras pēc grāmatas izlasīšanas saka, ka to būtu vērtīgi iepazīt ikvienai grūtniecei, lai kur arī viņa vēlētos dzemdēt. Jau dzemdējušas sievietes grāmatā atradušas atbildes uz daudzajiem „kāpēc?” par savām radībām.”


Astrīda Millere, Ģimenes centra klīnikas un mājdzemdību vecmāte



„Grāmatā aprakstītā pieeja grūtniecībai un dzemdībām ir Latvijā vēl jauna, ļoti pozitīvi, ka par to sāk runāt un rakstīt. Jālūko, vai tas atbilst jūsu dzīves filozofijai. Domāju, ārstu sabiedrība vēl nav gatava pieņemt šādu dabisko dzemdību pieņemšanas taktiku.”
Juris Urtāns, ārsts ginekologs Preiļu privātklīnikā


„Lai gan laikā, kad iepazinos ar grāmatu, man jau bija trīs bērni, es tajā uzzināju daudz jauna.”
Gunita Luste, biroja vadītāja un četru dēlu mamma



„Grāmatā ir daudz praktiskas informācijas, par ko parastos dzemdību sagatavošanas kursos nerunā. Šī lasāmviela mani iedrošināja vairāk apzināties savas bailes un saprast, kā es parasti reaģēju sāpju gadījumā, kā arī psiholoģiski sagatavoties radībām. Rakstītais uzrunāja mani ļoti personiski.”

Kristi Aivare, strādā reklāmas un grafiskā dizaina jomā, meitiņas mamma

 

Grāmata nopērkama lielākajā daļā Latvijas grāmatnīcu, kā arī "Jāņa Rozes" interneta veikalā.